blog
De georganiseerde criminaliteit richt zich steeds vaker op burgemeesters en wethouders in Limburg en Brabant.
Verschillende bestuurders worden geïntimideerd en bedreigd. Dat blijkt uit gesprekken van de NOS en L1 met bestuurders en medewerkers van politie en justitie. Ze dreigen de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit te verliezen in Limburg en Brabant. Ze willen dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in actie komt.

Politie en justitie willen dat er meer ruimte komt voor opsporing. Ook zouden er meer mogelijkheden moeten zijn om panden te sluiten waar xtc-labs en hennepkwekerijen zijn gevonden. Burgemeesters willen één groot gezamenlijk plan tegen criminaliteit, een zogenoemd deltaplan. Ook moet er een nationaal coördinator misdaadbestrijding komen, zo stellen de bestuurders voor.

De criminele onderwereld duikt steeds meer op in de bovenwereld. Criminelen proberen soms via oud-politici en bestuurders invloed uit te oefenen op de macht als, zodra zij maatregelen tegen criminelen nemen. Uit veiligheidsoverwegingen wordt niet bekend gemaakt om welke burgemeesters en wethouders het gaat.

De bestuurders hebben een oproep gedaan aan Minister Opstelten om de burgemeesters en hun omgeving te beschermen tegen georganiseerde criminaliteit.

Chech hier het interview met gouverneur Theo Bovens. 

14-07-2014