blog
De drugsoverlast in Limburg houdt aan. In het jaar van de invoering van de wietpas is de overlast zelfs verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van L1 en EenVandaag.
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie verklaarde eind vorig jaar dat het aantal incidenten afnam. Maar uit het onderzoek blijkt dat een jaar na het invoeren van de wietpas de overlast structureel meer is dan ervoor. Ook wordt duidelijk dat de overlast jáárlijks afneemt in de laatste maanden van het jaar en niet valt toe te schrijven aan de aanpak van drugsoverlast.

In Maastricht en Venray is zelfs sprake van een verdrievoudiging van 2011 naar 2012. Zo steeg het aantal meldingen in Maastricht van nog geen 1000 naar ruim 3000. In Venray nam het aantal incidenten van zo'n 70 toe naar bijna 200.

L1 en EenVandaag vroegen bij de 8 gemeenten in Limburg met coffeeshops gegevens op over de meldingen van drugsoverlast.

Bekijk hier de nieuwsreportage van L1

Bekijk hier de langere reportage van EenVandaag

20 maart 2013 

Partijen willen kamerdebat over coffeeshops

Er moet in debat komen in de Tweede Kamer over het coffeeshopbeleid. Dat willen SP en D66 naar aanleiding van een reportage van L1 en EenVandaag. Daaruit bleek dat de drugsoverlast in Limburg na invoering van de wietpas is verdubbeld.
 

In sommige gemeenten zoals Maastricht en Venray is het aantal klachten zelfs verdrievoudigd. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) verklaarde eerder dat de overlast afnam. Maar uit cijfers blijkt dat het aantal drugsincidenten nog steeds fors meer is dan voor het nieuwe coffeeshopbeleid. De overlast wordt vooral veroorzaakt door een levendige straathandel omdat buitenlanders niet meer wiet mogen kopen in Nederland.

Meerdere partijen willen nu een debat met Opstelten over zijn beleid. Ook GroenLinks steunt het voorstel van SP en D66.


21 maart 2013