blog
Vier locaties van champignonkwekerij Prime Champ in Venlo en Horst zijn doorzocht in verband met arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrifte.  Polen zelf zouden het 'Crime Champ' noemen.


De inval

Bij de inval zijn drie verdachten aangehouden. Twee vrouwelijke verdachten uit Polen hebben een leidinggevende functie bij de kwekerij. De derde verdachte, een Nederlandse man, is hoofd financiën bij Prime Champ.

Het vermoeden bestaat dat de champignonkwekerij werkneemsters uit Polen uitbuit. Bij PrimeChamp werken enkele honderden pluksters, hoofdzakelijk Poolse vrouwen.

Deze zouden structureel worden onderbetaald, lange werkdagen maken en vrijwel geen vrije dagen krijgen.


Het Openbaar Ministerie doet geen uitspraken over de verachten. Voor L1 wist Thomas Kusters als eerste uit betrouwbare bronnen de naam van het verdachte bedrijf boven water te krijgen.

Check hier de eerste bijdrage waar Thomas Kusters Journalistieke Producties redactiewerk voor deed.

07-08-2012


Topje van de ijsberg

De misstanden bij Prime Champ zijn slechts het topje van de ijsberg in de champignonsector.

Een kwart van de telers maakt zich schuldig aan uitbuiting van werknemers volgens Fair Produce NL. Die organisatie geeft keurmerken uit aan bedrijven die wél op een eerlijke manier champignons telen.

Dinsdag werd bekend PrimeChamp zijn plukkers onderbetaalt, lange dagen laat maken en amper vrije dagen geeft. Het zijn met name Poolse vrouwen die bij werken bij de vestigingen in de regio Venlo. Drie leidinggevenden zitten vast voor uitbuiting en valsheid in geschrifte.

Check hier de reportage.


08-08-2012