HET ZUIDEN HEEFT EEN SCHAT AAN VERHALEN

187 grote chemische bedrijven in Nederland hebben geen eigen bedrijfsbrandweer, terwijl dat wel verplicht is. Dat blijkt uit cijfers die in handen zijn van RTL Nieuws. Dit verhaal zocht Thomas Kusters samen met Roland Strijker uit. Verslaggever Koen de Regt maakte daarover een reportage op 13-01-2011 voor het RTL Nieuws. Slechts eenderde van de chemische bedrijven heeft de boel op orde. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Expertise Centrum BrandweerBRZO. In totaal zijn 280 chemische bedrijven, die onder het Besluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO) vallen, bedrijfsbrandweerplichtig.


Het vorige week afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk is één van de bedrijven zonder eigen bedrijfsbrandweer. Directeur Ben Janssen van Bedrijfsbrandweer Rijnmond zegt in een interview met RTL Nieuws dat een bedrijfsbrandweer de gevolgen van de brand bij Chemie-Pack sterk had kunnen beperken.

Sinds 1990 is het Besluit Bedrijfsbrandweer van kracht. Gemeenten kunnen op basis van dat besluit bedrijven aanwijzen die een eigen bedrijfsbrandweer nodig hebben.

Van de 461 BRZO-bedrijven zijn er 280 bedrijfsbrandweerplichtig. Maar uit cijfers van het LEC BrandweerBRZO blijkt dat het aanwijzen van bedrijven die een eigen bedrijfsbrandweer moeten opzetten erg moeizaam verloopt. Zo zitten 93 bedrijven in de zogenaamde 'pijplijn' of 'procedure'. Bij nog eens 93 bedrijven is nog helemaal niets gebeurd.

Ook in Moerdijk liepen al jarenlange procedures om chemische bedrijven te verplichten een eigen bedrijfsbrandweer op te zetten. Zo waren de gemeente en brandweer Moerdijk al zeker tien jaar in gesprek met Chemie-Pack en andere chemische bedrijven op het industrieterrein Moerdijk. Maar tot nu toe is daar nog geen enkel bedrijf aanwezen om een eigen bedrijfsbrandweer op te zetten. Eugene Geurtsen, oud-brandweerofficier preparatie bij de brandweer Moerdijk, heeft jarenlang geprobeerd om het probleem onder de aandacht te brengen bij de gemeente, brandweer en bedrijven, maar zonder resultaat.

Jan Lonink van het Veiligheidsberaad, waarin alle voorzitters van de veiligheidsregio's verenigd zijn, zegt dat het hem 'een doorn in het oog is' dat gemeenten zo traag zijn met bedrijven te verplichten tot het opzetten van een bedrijfsbrandweer. De veiligheidsregio Midden West-Brabant wil voor 1 juli 2011 weten welke bedrijven op het industrieterrein Moerdijk een eigen bedrijfsbrandweer moeten hebben en welke niet.

© RTL Nieuws.nl

Nieuws

Dossier jeugdcriminaliteit

De jeugdcriminaliteit verhardt. Wat betekent dat voor de straffen en vervolgens voor de jeugdgevangenissen? Met die vraag gingen David van Hulzen van de NOS en Thomas aan de slag. Dat leverde diverse verhalen op voor website, radio en televisie van de NOS. Ze zijn terug te lezen, kijken en luisteren in het portfolio

Lees meer