HET ZUIDEN HEEFT EEN SCHAT AAN VERHALEN

Als het aan woonwagenbewoners in Limburg ligt, moeten er 428 standplaatsen bijkomen. Zoveel mensen staan er op een wachtlijst. Dat blijkt uit onderzoek van L1 onder alle gemeenten en woningcorporaties in de provincie.

Vraag en aanbod
De afgelopen weken werd er op verschillende plekken in Limburg actie gevoerd door woonwagenbewoners die op zoek zijn naar plek om zich te vestigen. Op dit moment zijn er iets meer dan 1100 standplaatsen en die zijn nagenoeg allemaal bezet. Maar de vraag naar standplaatsen ligt dus bijna 40 procent hoger dan het aanbod.

Groei
Als het aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken ligt, moeten gemeenten de mensen op de wachtlijsten tegemoet komen. De minister sprak uit dat er ruimte moet komen voor woonwagenbewoners. Sinds die beslissing hebben meer mensen zich gemeld voor een standplaats. Zo meldden zich in drie maanden tijd 45 mensen voor een standplaats bij Partners in Maatwerk, een organisatie die de wachtlijsten beheer voor een aantal Zuid-Limburgse gemeenten en ook Venlo. Ook woningcorporaties herkennen dat beeld.


Geen uitbreiding
Op dit moment zijn er in Limburg 1102 standplaatsen, die op veertien plekken na allemaal bezet zijn. Als gemeenten dus aan de vraag willen voldoen van de woonwagenbewones, zullen er honderden plaatsen bij moeten komen. Toch zijn op dit moment geen concrete plannen voor uitbreidingen. Alleen Brunssum denkt na over vier extra plaatsen.

Voor L1 verzorgde Thomas Kusters de duiding in het programma Limburg Centraal

Lees meer op 1Limburg

Nieuws

Verhaal dakloze arbeidsmigranten bereikt Tweede Kamer

Het verhaal van de dakloze Martha en Albert die al meer dan een half jaar dakloos zijn, kwam aan de orde in de Tweede Kamer. Ze verblijven sinds enkele maanden in de bossen rond Venlo. De de regio wonen en werken tienduizenden arbeidsmigranten. Ze verliezen ook hun woning als ze hun baan kwijtraken. Er wordt gewerkt aan kortdurende opvang voor deze doelgroep en er wordt ook bekeken of bedrijven verantwoordelijk gemaakt kunnen worden voor de opvang. 

Lees meer