blog
Het taxigebruik van wethouder Satijn uit Venlo is in 2015 fors verminderd nadat daar kritiek op was.
Uit nieuw onderzoek van L1 blijkt dat de wethouder vorig jaar nog voor ruim 3000 euro de taxi pakte. In 2014 was dat nog meer dan 9000 euro. De wethouder wordt steeds vaker gesignaleerd op de fiets in Venlo.

Forse kritiek
Het aantal ritten die de wethouder maakte is met bijna de helft gedaald. In 2014 gebruikte de wethouder 137 keer de taxi die door de gemeente werd betaald. In 2015 was dat nog 73 keer. Er kwam forse kritiek op het taxigebruik. Politieke partijen en deskundigen vonden het ongepast en vroegen de wethouder om er soberder mee om te gaan. Politicoloog Nico Baakman: "Het is een hoop minder, het kon dus blijkbaar wel. Maar het is wel jammer dat het op deze manier moet. Zorgvuldig omgaan met geld van de burger moet in de genen van de bestuurder zitten. Dat zat er kennelijk niet in."

Voortschrijdend inzicht
Politieke partijen zijn tevreden met de vermindering van het taxigebruik. Erwin Boom, fractievoorzitter van de PvdA: "Het heeft inderdaad geholpen. De heer Satijn heeft laten zien dat hij met minder taxiritten uit de voeten kan." Ook de SP ziet dat de ophef effect heeft gehad. Fractievoorzitter Ton Heerschop: "De wethouder heeft voortschrijdend inzicht gehad, dan ben ik altijd gelukkig. Als hij kritisch is op zijn taxikosten is dat prima."

Fiets
In 2014 liet Satijn zich vooral rondrijden in zijn eigen gemeente, toen waren er 100 ritjes van en naar plekken binnen Venlo. Ook liet hij zich thuis oppikken om naar het stadhuis of stadskantoor te gaan. Nu gaat het om bijna 50 ritten binnen de gemeente, 5 keer liet hij zich thuis oppikken om zich met een taxi naar zijn werkplek te laten brengen. Volgens de PvdA en de SP zou Satijn tegenwoordig vaker de fiets pakken. "Ik denk dat hij nu de wethouder is die de beste conditie heeft. Hij gaat geregeld met de fiets," weet de fractievoorzitter van de PvdA te vertellen. Heerschop van de SP vult aan: "Hij wordt weleens gesignaleerd op de fiets, dat is mooi want het geeft naar de burger aan dat hij kritisch is op de kosten."

Stephan Satijn maakt van alle wethouders nog steeds de meeste taxikosten. De gemeente Venlo en de wethouder willen geen commentaar geven.

Check hier de reportage die ik voor L1 maakte.

30 juni 2016