blog
De georganiseerde misdaad in Nederland verplaatst zich steeds meer naar Brabant en Limburg. Dat zeiden politie en justitie woensdag tijdens een persconferentie.
Er is een verschuiving gaande van liquidaties vanuit de randstad naar het zuiden van Nederland, zo zeiden chef Gerard Bouman van de Nationale Politie en Herman Bolhaar, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie.

Oud-Hollandse misdaadnetwerken verplaatsen zich ook naar het zuiden. Van de zesduizend wietplantages die in 2013 zijn opgerold was bijna een derde in het zuiden van Nederland. In Limburg en Brabant neemt het aantal criminele motorclubs ook toe.

Er is al politiecapaciteit verplaatst naar onderzoeken in het zuiden van Nederland. Als er meer politie nodig is, dan komt die inzet.

In totaal blijft het aantal liquidaties in Nederland gelijk. Deze misdaad zorgt voor onveiligheid in de samenleving. Het gaat namelijk om onder meer geweld, dealen van drugs, dumpen van gevaarlijke grondstoffen voor drugs, bemoeienis van de misdaad in de horeca, en bedreiging, onder meer van burgemeesters.

Om deze georganiseerde misdaad in het zuiden en de rest van het land te kunnen bestrijden zijn OM en politie vorig jaar begonnen met een bredere aanpak. Niet alleen het strafrecht, maar ook de Belastingdienst en gemeenten moeten helpen bij het bestrijden van de criminaliteit die de Nederlandse samenleving 'ondermijnt'. De eerste resultaten afgelopen jaar zijn positief, concludeert Bolhaar.

Check hier de reportage.

16-07-2014