blog
Een ambtenaar van de Belastingdienst heeft in maart 2012 aangifte gedaan tegen wethouder Jos van Rey. Dat was voor justitie de aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar Van Rey. Dat blijkt uitonderzoek van L1 en de NOS .

Tip Fiscus

Kort na de tip van de fiscus werd de Rijksrecherche ingeschakeld voor een uitvoerig onderzoek. Die had de handel en wandel van de wethouder al een tijdje onder een vergrootglas liggen.

Volgens bronnen rond het onderzoek kreeg de Belastingdienst, naar aanleiding van eerdere berichten in Dagblad de Limburger, begin 2012 belangstelling voor projectontwikkelaar Piet van Pol en zijn relatie met wethouder Van Rey. Een belastinginspecteur stuitte naar verluidt al snel op aanwijzingen voor mogelijke ambtelijke corruptie. Daarop deed hij aangifte bij Justitie.

Voor het onderzoek werden onder meer telefoongesprekken van Jos van Rey afgeluisterd. Daarbij kwam aan het licht dat Van Rey informatie vanuit de sollicitatiecommissie voor de nieuwe burgemeester doorspeelde aan zijn VVD-partijgenoot Ricardo Offermanns, dan nog burgemeester van Meerssen. Offermanns werd voorgedragen om nieuwe burgemeester van Roermond te worden.

Justitie deed daarna, in oktober, invallen in de kantoren en woningen van Van Rey en zijn kinderen. Van Rey trad drie dagen later af als wethouder en lid van de Eerste Kamer. Offermanns, die nog niet officieel was benoemd, trok zich terug als kandidaat en stapte op aandringen van de gemeenteraad ook op als burgemeester van Meerssen.

Volgens bronnen bij Justitie zal het nog maanden duren voor er meer bekend wordt over de precieze verdenkingen en de bewijzen die er tegen Van Rey en Van Pol liggen.

Check hier de reportage

03-01-2013

Weekers weet van niets

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën was niet op de hoogte van de aangifte tegen Jos van Rey.

Dat zegt een woordvoerder van de belastingdienst. Volgens de woordvoerder is het ook niet gebruikelijk dat de staatssecretaris of topambtenaren worden geïnformeerd over aangiftes.

Uit onderzoek van L1 en de NOS blijkt dat een ambtenaar van de belastingdienst in maart vorig jaar aangifte deed tegen de oud-wethouder. Dat was voor justitie de aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar Van Rey. Omdat Weekers de baas is van de Belastingdienst is bij verschillende Tweedekamerleden de vraag gerezen of hij op de hoogte was van de aangifte.

Weertenaar Frans Weekers moest een paar weken geleden samen met premier Rutte tijdens een debat in de Kamer uitleg geven over een billboard langs de A73 tijdens de verkiezingscampagne. De verkiezingsposter was door van Rey gefinancierd.

Check hier de reportage


04-01-2013