blog
Tegenover L1 bevestigen verschillende bronnen dat firma Martens uit Elsloo wordt verdacht van het dumpen van vervuilde grond. De directeur werd eerder opgepakt en heeft drie dagen vastgezeten.

DEEL 1: Sittard-Geleen
De grond is afkomstig van een saneringsproject. In de gemeente Sittard-Geleen zijn verschillende saneringsprojecten uitgevoerd. Daarbij zijn tonnen vervuilde grond afgevoerd. Ook door de firma Martens.

Documenten
Het Openbaar Ministerie heeft bij de gemeente documenten opgevraagd van projecten waar de firma bij betrokken is. Met zulke bonnen wordt gecontroleerd of de vuile grond op de juiste plek is terecht gekomen.

Bekijk hier de reportage van 20-11-2009.


DEEL 2: Gewaarschuwd
Later blijkt dat de gemeente Sittard-Geleen in april al is gewaarschuwd voor illegale praktijken met vervuilde grond. De waarschuwing was afkomstig van de Branchevereniging voor Grondverzetbedrijven. Bij de sanering van het oude industrieterrein Borrekuil in Geleen zijn ook bedrijven ingeschakeld die niet de juiste vergunningen hadden.

Brief
Naar aanleiding daarvan wees de branchevereniging de gemeente nadrukkelijk op de regels, zo blijkt uit een brief die in het bezit is van L1.

Bekijk hier de reportage van 23-11-2009.


DEEL 3: Bevestiging

Uiteindelijk blijkt dat de vervuilde grond die de firma Martens uit Elsloo illegaal heeft gestort inderdaad uit Sittard-Geleen komt. De gemeente heeft verklaard dat het om enstig vervuilde grond met olie en zware metalen gaat van het saneringsproject Stadbroek in Sittard. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie richt zich alleen op het project Stadbroek.


Borrekuil
Bij het saneringsproject Borrekuil in Geleen is de firma Martens ook betrokken. Maar dat project is geen onderdeel van het onderzoek. Voor de gemeente is het onderzoek naar het bedrijf Martens geen aanleiding om het bedrijf van het project Borrekuil af te halen.

Bekijk hier de reportage van 24-11-2009.


Reflectie
Lees in de blog hoe Thomas Kusters reflecteert op deze drieluik.