Een onderzoeksreportage, een reportage gemaakt in het veld en een documentaire. Dat is nu allemaal te zien in mijn portfolio.

Hond als melkkoe

Lijstjes, die doen het altijd goed. Zeker als het over belastingen gaat, hondenbelasting in dit geval. Zo onderzicht Thomas Kusters Journalistieke Producties wat gemeenten in Limburg overhouden aan de belasting op viervoeters. Dit naar aanleiding van een hoger beroep dat op de rol staat over de heffing door de gemeente Sittard-Geleen. Het leverde deze reportage op.

Vindplaats lijk

Op de bonnefooi belde Thomas Kusters samen met een cameraman aan bij een van de boeren die een lijk in een ton in Stevensweert vond. Het kostte wat moeite, want de voordeur ging na twee keer bellen niet open. Ook op het erf was niemand te vinden. Uiteindelijk wist een buurjongen ons in contact te brengen met Sjaak Stassen. Samen met de cameraman dronk ik met hem een kop koffie aan de keukentafel om zijn verhaal aan te horen. Uiteindelijk gingen we in een jeep naar het gebied. Echt journalistiek veldwerk dus.

Eerste documentaire

Het was een jaar later, dus alle reden om terug te blikken om de FLoriade: een wereldtuinbouwtentoonstelling met een bittere nasmaak. De meesten gaven geen gehoor. Toch besloot Thomas Kusters Journalistieke Productie in opdracht van de hoofdredacteur van L1 om het lot van de documentaire niet in handen te laten van de afhakers. Dus we gingen ervoor!