Alles moet de eerste keer zijn, zeker voor televisieverslaggeving. Dat gold ook voor de aandeelhoudersvergadering van Océ. Er werden veel vaktermen gebruikt die  niet altijd even helder waren. Toch moest het simpel blijven voor de kijker.

Doelgroep
Enig verstand van economie was er wel. Maar belangrijk was dat het een item voor L1 was met een algemene Limburgse doelgroep.  Je moet niet heel diep in de materie duiken zoals het Financieel Dagblad zou doen. Dat is ook tegen de topman van Océ gezegd voorafgaand aan het interview: een item voor Limburgers en niet voor een economisch vakblad. Het verzoek was dus om het simpel te houden.

Productie
Thomas Kusters werd op pad gestuurd met de boodschap dat tijdens deze vergadering gestemd zou worden over de overname van Océ door Canon. Na een gesprek met de persvoorlichter bleek dat niet het geval te zijn. Dan moet je als verslaggever flexibel zijn en er een ander verhaal van maken.  Dat zat er wel in omdat toch veel aandeelhouders bij elkaar waren speciaal voor de overname. Dat de kritiek dus rechtstreeks op de raad van bestuur tijdens deze vergadering werd geuit, was voor mij het nieuws.

Nieuws
Sommige aandeelhouders hadden zich al eerder kritisch uitgelaten over het bod van Canon. Dus als dat nog een keer gezegd wordt op een vergadering is dat weinig nieuws onder de zon. Nu waren er ook andere aandeelhouders die twijfels hadden. Alle beleggers die aan het woord kwamen, lieten dat weten.

Helder
Zoals al eerder aangekaart werden er veel vaktermen gebruikt en was het verloop van de vergadering nog onduidelijk.  Dat maakt het lastig. Wel was het bedrijf en de positie bekend. Daarom is open kaart gespeeld en soms om verheldering gevraagd aan de persvoorlichter. Dat moet je ook durven want als journalist kun je niet overal van de hoed en de rand weten, zeker niet als je net begint. Wel moet je het streven hebben alles te willen weten.

Duiding
Aan deze reportage ontbrak de duiding van een verslaggever die de hele vergadering had bijgewoond. Dat had dan gemoeten in de vorm van een stand-up. Duiding kun je ook moeilijk in je teksten verwerken omdat het dan als feitelijkheid wordt weergegeven. Het  zou rampzalig voor Océ zijn als er te weining aandeelhouders zich zouden aanmelden en de Japanners de deal zouden afblazen. Océ had namelijk al haar zinnen gezet op de overname.

Nu
Natuurlijk bleven we de ontwikkelingen volgen. Uiteindelijk zet Canon het bod door en neemt het Océ dus over.