Meer menselijke reportages en minder stropdassen, dat was een conclusie van een grote vergadering met de nieuwsredactie van de opdrachtgever vlak voordat Thomas Kusters de reportage over Jordy Frings maakte. Zonder dat het sensationeel wordt.

Begin
Om dat te voorkomen is al een goed begin nodig: een goede benadering van de personen in kwestie. Toen de aanvoerder van Roda-JC live voor de camera van L1 de overwinning zagen opdragen aan Jordy wisten we niet wie de jongen was. De zoektocht begon via mensen van de voetbalclub, familie en vrienden. In telefoongesprekken met hen toon je al oprechte belangstelling. De informatie die je van hen krijgt gebruik je ook vervolgens voor de moeder en de jongen zelf om aan te tonen dat je je verdiept hebt en oprecht geïnteresseerd bent.

Afstand
Zo probeer je ook je reportage te draaien: met oprechte interesse maar gepaste afstand. Het gevoel van het verhaal probeer je ook over te brengen op de kijker, zonder dat het sensatiebelust wordt. Dat doe je door de combinatie van beeld, geluid en tekst. Goed voorbeeld daarvan is de combinatie van de quote van Jordy die vertelt over de wedstrijd en daarover heen de beelden van dat moment gemonteerd. Bij je teksten gaat het om een feitelijke weergave van de situatie en geen overdrijving ervan. Bij de ziekte van Jordy is dat gedaan door gewoon te vertellen wat zijn leeftijd is, hoe lang hij de ziekte al heeft, wat er al is gebeurd in het verleden en waarom hij in een zogenoemde tent ligt.

Tranen
Momenten er niet in monteren is daarin ook een keuze geweest. Bij een van de laatste vragen aan de moeder van Jordy (na de quote die in de reportage zit) moet ze huilen. Snel genoeg is toen het interview gestopt eni s het er ook niet in gemonteerd. Het zou geen goede weergave zijn van de werkelijkheid: de moeder was een hele sterke vrouw. 

Nadenken
In de reportage zie je dat Marcel Meeuwis zijn werk als voetballer relativeert. De kijker moest ook aan het denken worden gezet door tekst over zijn twee grote wensen. De wens om beter te worden was een logische en hoefde daarom niet expliciet genoemd te worden. De kijker moest zich daarmee afvragen wat die tweede wens dan zou zijn.

Nazorg
Contact achteraf is belangrijk. Zo is ervoor gezorgd dat Jordy een DVD met het item heeft gekregen waar normaal voor betaald moet worden. Ook heeft hij de wedstrijdbeelden en het moment waarop de aanvoerder de wedstrijd aan hem opdroeg mogen houden. Dat is wel het minste wat je kan doen. Enkele weken later is nog gebeld met de moeder hoe het met Jordy is.